Two-Family Infill Approved for McPherson, Central West End

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Reddit0Share on LinkedIn1Print this pageEmail this to someone

4300 McPherson north facade

The St. Louis City Preservation Review Board has granted preliminary approval for a two-family residential project at 4300 McPherson Avenue in the city’s Central West End, subject to review of final documents and materials by the Cultural Resources Office.

Key findings from the CRO:

  • The cornice will be at the same height as that of the two-story houses to the west;
    floor-to-ceiling heights will be similar
  • The new house will align with the established setback of the street along
    McPherson Avenue. However, the setback along North Boyle will not be strictly followed
    as the shape of the parcel will not allow for it. The new construction will be in front of the
    building line.
  • The building is proposed to have brick veneer on three sides with stone trim
    elements. The rear of the building will have cementitious siding. The front gable will be
    filled with false half-timbering, following an example on another building in the district.
  • The fenestration on the front façade is similar with the neighboring houses.
  • The rear deck will not be visible from McPherson.
  • The proposed new construction does not have access to an alley. A new curb cut will be
    introduced on North Boyle at the rear of the site in order to access parking under the
    building.

4300 McPherson east facade 4300 McPherson west facade4300 McPherson south facade4300 McPherson site plan

4300 McPherson streetview {streetview image of 4300 McPherson looking south}

4300 McPherson streetview{streetview across McPherson from 4300}

4300 McPherson streetview{streetview of 4300 McPherson looking south on Boyle}

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Reddit0Share on LinkedIn1Print this pageEmail this to someone